Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w marynacie satay z orzeszkowym sosem

Przepis dnia 2018-07-14
Kurczak w marynacie satay z orzeszkowym sosem

Autor: wjosna

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 844

Dodano: 08.07.2018

Odsłon: 6859

Oryginalne i niecodzienne danie grillowe - kurczak w marynacie satay podany z sosem na bazie masła orzechowego.

Składniki

  • 1 i 1/2 mięsa z kurczaka ( najlepiej z podudzi albo pierś)
  • MARYNATA
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • SOS ORZESZKOWY
  • 1 łyżka oleju
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 mała cebula- posiekana
  • 1 strączek chilli
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 5 łyżek masła orzechowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • garść pokruszonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki soku z limonki
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
    Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki.

  2. Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.

  3. Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią.

    Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń