Dania główne Przepis na:
Kurczak w marynacie satay z orzeszkowym sosem


Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 1516
Dodano: 08.07.2018
Odsłon: 6938
Składniki
- 1 i 1/2 mięsa z kurczaka ( najlepiej z podudzi albo pierś)
- MARYNATA
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 ząbki czosnku- drobno posiekane
- 1 łyżka brązowego cukru
- po ½ łyżeczki kurkumy, mielonej kolendry i ostrej papryki
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- SOS ORZESZKOWY
- 1 łyżka oleju
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 mała cebula- posiekana
- 1 strączek chilli
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 5 łyżek masła orzechowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- garść pokruszonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki soku z limonki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na kawałki i zanurzyć je w marynacie. Odstawić na minimum godzinę a najlepiej na całą noc do lodówki. -
Przygotować sos orzeszkowy: w garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i posiekane chilli – chwilę przesmażyć ( ok 3 minuty) aż cebula się zeszkli. Zmniejszyć ogień, dodać mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier i sos sojowy – gotować ok 10 minut. Zmiksować na gładko, dodać orzeszki i sok z limonki – chwilę pogotować i zestawić z ognia.
-
Kurczaka nadziać na patyczki do szaszłyków, piec na mocno rozgrzanym grillu aż się zarumienią.
Podawać z sosem, pokropione sokiem z limonki.
Komentarze do przepisu (1)

SlodkoSlodka83 14 lipca 2018Zgłoś do usunięcia
Mniaaaaaaaam1 Kto głosował? | Odpowiedz