Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w miodzie i sezamie

Kurczak w miodzie i sezamie

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 1253

Dodano:

Odsłon: 280

Smaczny i prosty przepis na chrupiącego kurczaka o wyrazistym smaku. Orientalne dodatki nadają mięsu wspaniałego aromatu. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • 600 gramów piersi z kurczaka
  • 100 gramów ryżu basmati
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sos sojowego ciemnego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Mąka kukurydziana do panierki
  • Sezam biały łuskany do posypania
  • Sól i pieprz do smaku
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. • Kurczaka kroimy na małe kawałki, zalewamy 3 łyżkami oleju, doprawiamy solą oraz pieprzem
    • Mięso obtaczamy w mące kukurydzianej i smażymy na patelni przez kilka minut do uzyskania złotego koloru, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
    • Następnie dodajemy: 2 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego ciemnego, 1 łyżkę octu ryżowego a także 1 łyżeczkę oleju sezamowego
    • Składniki delikatnie podgrzewamy i mieszamy tak aby sos całkowicie pokrył kawałki kurczaka (powstanie glazura)
    • Ryż gotujemy według zaleceń z opakowania
    • Ryż wykładamy na talerzu a na wierzchu układamy kawałki kurczaka
    • Na końcu całość posypujemy sezamem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń