Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w occie

Kurczak w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 40

Dodano:

Odsłon: 1092

Francuski przepis na kurczaka - trochę, cierpki, trochę słodki, ale bardzo smaczny. Podałam z ryżem wymieszanym z gotowanymi warzywami. Do przygotowania kurczaka polecam patelnię żeliwną.

Składniki

  • 30 g masła
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego lub oliwy
  • 4 drobno posiekane szalotki
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 8 kurzych udek
  • sól i pieprz
  • 250 ml białego lub czerwonego octu winnego najwyższej jakości
  • 150 ml bulionu z kury
  • 1/4 łyżki przecieru pomidorowego
  • posiekana świeża natka pietruszki do przybrania
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. 1. Masło z olejem roztopić na średnim ogniu na dużej patelni wyposażonej w szczelną pokrywkę. Wrzucić szalotki i czosnek. Często mieszając, smażyć przez 3 minuty aż szalotki zmiękną ale ie zrumienią. Wyjąć z patelni i odstawić na bok.

    2. Kawałki kurczaka doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na patelni skórą do dołu. Smażyć przez 3-5 minut, aż nabiorą złocistej barwy. Smażyć porcjami, unikając nakładania zbyt dużej ilości mięsa jednocześnie. Obrócić na drugą stronę i rumienić, jeśli będzie trzeba dodać masło.

    3. Wyjąć kawałki kurczaka z patelni i odłożyć na bok. Zlać cały tłuszcz. Wlać na patelnię bulion i ocet. Doprowadzić do wrzenia i zeskrobać osad z dna. Zmniejszyć ogień na mały i domieszać przecier pomidorowy i wcześniej przesmażone szalotki. Kawałki kurczaka ponownie przełożyć na patelnie.

    4. Przykryć szczelnie i dusić przez ok 40-45 minut, aż mięso będzie miękkie, a po nakłuciu wypłynie przezroczysty sos (ja dusiłam 15 min. dłużej). Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Posypać pietruszką po przełożeniu mięsa na talerz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń