Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnia lektura przeniosła mnie myślami do kuchni Bliskiego Wschodu. Mam nadzieję, że jeszcze w tym roku uda mi się zrealizować moją kulinarną podróż do wyrazistych i wspaniałych smaków. Tymczasem smaki te wydobywam w moim domu. Dzisiaj zapraszam na szybkie i proste w przygotowaniu danie, inspirowane bliskowschodnią kuchnią. Delikatne kawałki kurczaka skąpane w pomidorowym sosie curry z warzywami oraz dodatkiem mojej ulubionej, libańskiej kaszy bulgur, bardzo ucieszyły moje podniebienie. Liczę na to, że potrawa zadowoli także Wasze kubki smakowe :)
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 946
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1065
Polecam.
Odsłon: 1029
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 946
Składniki
Kaszę bulgur płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego (olej doda kaszy pięknego aromatu oraz sprawi, że ta będzie jeszcze delikatniejsza).
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy je solą oraz curry i odstawiamy na chwilę. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą oraz chilli, a następnie kawałki kurczaka i wszystko razem przesmażamy.
Do podsmażonych składników dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz 1 do 1,5 łyżeczki curry. Wszystko dusimy pod przykryciem około 5 minut, a na koniec mieszamy z posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki i doprawiamy do smaku syropem daktylowym, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kurczaka w pomidorowym sosie curry podajemy w kaszą bulgur. Całość dodatkowo możemy posypać świeżą zieleniną
Dla wzbogacenia smaku danie możemy podawać z kawałkami łagodnego, lekko słonego sera Ackawi. Życzę smacznego! :)