Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w przyprawie podlaskiej:

Kurczak w przyprawie podlaskiej:

Autor:

Przepisów i artykułów: 250 Ocena: 1812

Dodano:

Odsłon: 125

Staram się przyprawiać jak najczęściej swoje potrawy - przyprawą podlaską. Nie zawierają żadnych chemicznych składników. Są tylko naturalne .

Składniki

  • Zalewa:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 pełne łyżki przyprawy podlaskiej do drobiu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki grubej soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • otarta skórka z wyparzonej cytryny
  • 6-8 udek
  • Dodatkowo:
  • 1/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1 szklanka cydru
  • 2-3 gałązki rozmarynu
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Przełożyć do głębokiej miski.
    Składniki zalewy wymieszać i zalać mięso. Odstawić do lodówki na noc.
    Mięso wyjąć z zalewy. Ale zalewy nie wylewać. Odstawić na bok, bo będzie nam potrzebna.
    Zrumienić na oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać zalewę , masło i cydr oraz gałązki rozmarynu. Wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut.
    Piec pod przykryciem. Po 20 minutach zdjąć pokrywę by mięso się ładnie zrumieniło a sos zredukował.
    Podałam z przesmażonymi na maśle ziemniakami, posypanymi świeżym koperkiem i surówką z sałaty rzymskiej z dodatkiem rzodkiewki, czerwonej cebulki i pomidorków koktajlowych.
    Sałatkę polałam 3 łyżkami oleju, 1 łyżką miodu, 1 łyżką octu balsamicznego i ulubionymi suszonymi ziołami. Doprawiłam solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń