Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak w sosie curry z kokosową nutą

Kurczak w sosie curry z kokosową nutą

Autor:

Przepisów i artykułów: 933 Ocena: 24070

Dodano:

Odsłon: 6918

Propozycja na orientalne połączenie smaków, które pobudzą nasze zmysły i urozmaicą codzienny obiad.

Składniki

  • Pierś z kurczaka
  • ryż jaśminowy
  • Jogurt naturalny
  • Mleko
  • Olej kokosowy
  • 2 Marchewki
  • Pietruszka - korzeń i natka
  • 1/4 pora
  • Sos sojowy
  • Listki szałwii
  • Cebula biała
  • 2 ząbki czosnku
  • PRZYPRAWY:
  • curry, kurkuma, papryczka chili, sól, pieprz
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i kroimy w kostkę. Tak pokrojoną pierś doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy łyżkę oleju kokosowego, pół łyżeczki curry, mieszamy i odstawiamy na chwilę.

    Marchewkę, pietruszkę i pora kroimy w słupki i gotujemy w bulionie do uzyskania odpowiedniej miękkości.*

    * Zamiast świeżych warzyw można użyć także dostępnej w sklepach pokrojonej już w słupki, mrożonej włoszczyzny.

  2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej kokosowy (najlepiej nierafinowany z wyraźnym zapachem kokosa) i podsmażamy na nim kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę, a po chwili przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki.

    Dalej dodajemy 3 łyżki sosu sojowego, podlewamy jogurtem naturalnym i mlekiem (około 3/4 szklanki), dodajemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki papryczki chilli oraz łyżeczkę curry.
    Wszystko razem dusimy przez chwilę pod przykryciem.

  3. Gdy sos zacznie wrzeć dodajemy do niego ugotowane w bulionie warzywa, mieszamy i gotujemy około 1-2 minut bez przykrycia.
    Sos doprawiamy solą i pieprzem (w razie potrzeby).

    Po tym czasie dodajemy do sosu ryż jaśminowy ugotowany w osolonej wodzie, z łyżeczką curry i łezką oleju kokosowego.
    Wszystko razem jeszcze raz mieszamy i gotowe!


    Danie podajemy z listkami szałwii lub z ulubioną zieleniną.


    Życzę smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń