Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Przepis dnia 2018-07-23
Kurczak z cukinią, szpinakiem i pomidorkami cherry

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22601

Dodano:

Odsłon: 3938

Dzisiaj zapraszam na lekki, ale pożywny obiad - tymiankowy kurczak w towarzystwie cukinii, słodkich pomidorków, świeżego szpinaku i orzeszków piniowych. W tym daniu cukinia cudownie zastąpiła makaron i dodała mu niesamowitej lekkości. Uwielbiam takie połączenia, ponieważ dodają mi dobrej energii. Gorąco polecam je i Wam :D Miłego dnia :*

Składniki

  • pierś z kurczaka
  • 2 małe cukinie
  • 150 g szpinaku baby
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka gałązek tymianku
  • 40 g orzeszków piniowych
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • sol i pieprz do smaku
  • płatki parmezanu (opcjonalnie)
1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószamy solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Kurczaka odstawiamy na około 30 minut do lekkiego zamarynowania.

  2. Cukinie kroimy w cienkie paski* przypominające makaron tagliatelle i dusimy je na oliwie z oliwek, doprawiając solą i pieprzem. Cukinia powinna być przygotowana al dente.

    * Najlepiej wybrać małe i wąskie sztuki. Do tego dania użyłam zielonej i żółtej cukinii.

  3. Na drugiej patelni smażymy kawałki kurczaka, a gdy mięso się zetnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, szpinak baby i dusimy wszystko przez chwilę. Szpinak doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  4. Kurczaka ze szpinakiem dodajemy do cukinii, mieszamy i wykładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidorki cherry i posypujemy danie uprażonymi orzeszkami piniowymi.
    Dla urozmaicenia smaku do dania możemy dodać płatki parmezanu.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń