Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z groszkiem

Kurczak z groszkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 772 Ocena: 14779

Dodano:

Odsłon: 103

Kuchnia wietnamska. Mięso kurczaka zostało zamarynowane w sosie rybnym, dzięki czemu ma inny smak. Sos ten, zwany nuoc mam, jest popularną przyprawą w całym Wietnamie, Laosie i Kambodży.

Składniki

  • Marynata : pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 2 łyżki wytrawnego sherry
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
  • 200 g strączków groszku cukrowego
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotowałem marynatę. Wymieszałem w misce startą skórkę cytrynową, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos rybny, sos sojowy, pieprz czarny i kajeński.
    Piersi kurczaka pokroiłem w wąskie paski, włożyłem do marynaty, przykryłem, odstawiłem na 2 godziny do lodówki.
    W międzyczasie przygotowałem sos. Wymieszałem sherry z miodem i sokiem cytrynowym.
    Ustawiłem wok na dużym ogniu, wlałem olej i bardzo mocno podgrzałem. Ostrożnie wkładałem kawałki kurczaka do oleju, szybko podsmażyłem. Dodałem sos. Smażyłem, aż sos lekko zgęstniał.
    Oddzielnie ugotowałem groszek w lekko osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Groszek osączyłem, wymieszałem z kurczakiem. Podałem z ryżem jaśminowym z sosem ryżowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń