Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z orzechami (Gong Bao Ji)

Przepis dnia 2018-12-02
Kurczak z orzechami (Gong Bao Ji)

Autor:

Przepisów i artykułów: 61 Ocena: 476

Dodano:

Odsłon: 736

Tak więc dziś przepis na kurczaka Gong Bao Ji z warzywami i orzeszkami nerkowca. Jest to piękne danie które bardzo okazale prezentuje się na talerzu. Oryginalna receptura została opracowana przez wybitną osobistości dworu cesarskiego gubernatora Syczuanu Dinga Baozhenga. Więcej na blogu: www.smacznebodomowe.pl

Składniki

  • Składniki: 300 gramów piersi z kurczaka
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 suszona papryka chilli (więcej jeśli ktoś lubi mocno ostre)
  • 3 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki świeżego tartego imbiru
  • 3 sztuki młodej cebulki ze szczypiorem
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • Szczypta pieprzu syczuańskiego
  • 100 gramów orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • Marynata: 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina (oryginalnie w przepisie chińskie wino ryżowe)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1,5 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • Sos: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżka białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka chińskiego octu ryżowego
  • 1 łyżeczka ostrego sosu chilli
  • 1 łyżeczka cukru
1-2 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. • Kurczaka kroimy w kostkę, składniki na marynatę łączymy ze sobą (oprócz mąki kukurydzianej), mieszamy z kurczakiem i odstawiamy na 30 minut
    • Przed smażeniem zamarynowane mięso oprószamy mąką kukurydzianą
    • Wszystkie składniki na sos mieszamy i odstawiamy na 30 minut
    • Zieloną paprykę, czosnek i cebulkę kroimy na kawałki
    • Na rozgrzaną patelnie dodajemy dwie łyżki oleju, smażymy kurczaka przez około 7 minut i odstawiamy na bok
    • Następnie na tą samą patelnie dodajemy kolejne dwie łyżki oleju, wrzucamy posiekany czosnek, drobno pokrojoną paprykę chilli oraz tarty imbir

  2. • Całość smażymy przez 30 sekund a następnie dodajemy zieloną paprykę oraz szczyptę pieprzu syczuańskiego i smażymy przez 1 minutę
    • Na patelnie wlewamy przygotowany sos i dodajemy kurczaka
    • Na koniec dodajemy orzechy nerkowca oraz cebulkę, chwilę podsmażamy, zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżeczkę oleju sezamowego
    • Gotowe danie podajemy z ryżem basmati i dekorujemy szczypiorem.

    W przygotowaniach korzystaliśmy z książki „Tao Smaku” a orientalne składniki zakupiliśmy w sklepie „Kuchnia Świata”.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń