Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z pieczarkami pod paprykowo-serową kruszonką

Kurczak z pieczarkami pod paprykowo-serową kruszonką

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 203 Ocena: 2331

Dodano: 19.03.2017

Odsłon: 24919

Ciasto? Owoce? Pozory mylą:). Filety z pieczarkami zapiekane pod paprykowo-serową kruszonką robią prawdziwą furorę. Świetne na imprezę, bo całość można przygotować wcześniej a przed podaniem wrzucić do piekarnika. Zachwyt gości gwarantowany:).

Składniki

  • 2 filety z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, chilli
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej
  • ...
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filety kroimy na kawałki. Przyprawiamy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

  2. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki na duże cząstki. Podsmażamy na oleju pozostałym po smażeniu filetów. Układamy na filetach w naczyniu żaroodpornym.

  3. Składniki na kruszonkę umieszczamy w miskę, rozcieramy do powstania grudek. Przesypujemy do naczynia żaroodpornego.

  4. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń