Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 186
Składniki
Tuszkę opłucz, wytrzyj. Seler oczyść, potnij w plasterki. Śliwki pokrój na kawałki. W garnku rozgrzej olej, wrzuć ryż, seler oraz śliwki. Chwilę razem podsmaż. Potem dolej 300 ml wody. Przypraw solą oraz pieprzem. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 20 minut. Przygotowane nadzienie lekko przestudź. Napełnij nim tuszkę kurczaka. Otwór zepnij lub zszyj.
Nafaszerowanego kurczak obsmaż na maśle. Ułóż w brytfance. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200oC. Piecz 50 minut. Bulion wymieszaj ze śliwowicą. Polej nim tuszkę 5 minut przed końcem pieczenia. Kurczaka podawaj np. z duszonymi warzywami. Udekoruj np. śliwkami i listkami selera.Źródło: Naj