Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurczak z warzywami duszony w piwie

Kurczak z warzywami duszony w piwie

Autor: BEATA1978

Przepisów i artykułów: 674 Ocena: 41047

Dodano: 15.03.2015

Odsłon: 3333

Nieskomplikowane, smaczne, do przygotowania w 50 minut. Mięso drobiowe wzbogacone aromatem piwa, do tego warzywa. Myślicie, że można się najeść do syta? Pewnie, że tak... spróbujcie!

Składniki

  • ćwiartki kurczaka 2 sztuki
  • ziemniaki 3 sztuki (duże)
  • cebula 1 sztuka
  • papryka zielona 1 sztuka
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • sól, pieprz czarny mielony
  • piwo jasne pasteryzowane (do tego dania polecam firmy Łomża) 250 ml
  • imbir mielony 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka solimy, posypujemy pieprzem, mieloną papryką i imbirem, odstawiamy na pół godziny do lodówki. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne, kroimy w paski.
    Cebulę kroimy w piórka, ziemniaki w grubą kostkę.
    Mięso obsmażamy z obu stron na oliwie z oliwek, podlewamy szklanką wody, dusimy pod przykryciem przez 45 minut. Po 15 minutach duszenia dodajemy ziemniaki i wlewamy piwo. Po kolejnych 15 minutach
    dodajemy resztę warzyw.
    Całość doprawiamy do smaku.

  2. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń