Dania główne Przepis na:
Kurki w śmietanie

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 98
Dodano: 09.10.2012
Odsłon: 9822
Składniki
- kurki, 20 dkg
- cebula, 1 średnia
- pęczek pietruszki
- smietana, 2-3 łyżki
- soł pieprz kucharek, do smaku
- masło, 2 łyżki
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Kurki kroimy na dość spore kawałeczki(małe nawet w całości zostawiamy),wrzucamy na rozpuszczone masełko i dusimy na wolnym ogniu.Cebule drobniutko w kosteczke dożucamy do podduszonych kurek i przyprawiamy do smaku,dusimy ok,15 min na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac.Podlewamy odrobina wody(ok,pol szklanki jeśli dodajemy sos do makaronu więcej)gdy danie zacznie delikatnie bulgotac sprawdzic czy nie potrzebuje doprawienia i dodac smietanę(pamietamy im więcej wody tym więcej smietany)gotowac na małym ogniu mieszajac do momentu gdy sos zacznie gęstnieć.Wrzucamy posiekana drobniutko pietruszkę.
Komentarze do przepisu (1)

Ivette 21 sierpnia 2013Zgłoś do usunięcia
ojej....uwielbiam takie grzybki:-)9 Kto głosował? | Odpowiedz