Do góry

Dania główne Przepis na:

Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

Autor: bajeczka79

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 94

Dodano: 09.10.2012

Odsłon: 8945

Nadają sie do mięs i makaronow.Smaczne,pachnące i szybkie w wykonaniu :)

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Kurki kroimy na dość spore kawałeczki(małe nawet w całości zostawiamy),wrzucamy na rozpuszczone masełko i dusimy na wolnym ogniu.Cebule drobniutko w kosteczke dożucamy do podduszonych kurek i przyprawiamy do smaku,dusimy ok,15 min na wolnym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszajac.Podlewamy odrobina wody(ok,pol szklanki jeśli dodajemy sos do makaronu więcej)gdy danie zacznie delikatnie bulgotac sprawdzic czy nie potrzebuje doprawienia i dodac smietanę(pamietamy im więcej wody tym więcej smietany)gotowac na małym ogniu mieszajac do momentu gdy sos zacznie gęstnieć.Wrzucamy posiekana drobniutko pietruszkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń