Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Goście na pewno będą zachwyceni.
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 189
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 309
Bardzo soczysta, smaczna, rozpływająca się w ustach pieczeń na niedzielny lub...
Odsłon: 189
Tym razem jedna z moich ulubionych zup: pomidorowa z ziemniakami, której nie...
Odsłon: 129
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 309
Składniki
W osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych ugotować na półtwardo ziemniaki. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, dodać oczyszczone starannie kurki, smażyć je jakieś 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Warstwami układać w nim pokrojone w cienkie plasterki ziemniaki na przemian z kurkami, posypując każdą warstwę pieprzem,drobno posiekanym czosnkiem i utartym serem.
Całość zalać śmietaną zmieszaną z jajkiem, gałką muszkatołową, odrobiną soli i pieprzu i ewentualnie resztą sera. Zapiekać ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można też zapiec w kokilkach same kurki, bez ziemniaków. Smacznego.