Do góry

Dania główne Przepis na:

kuskus z łopatką trochę po indyjsku ;)

kuskus z łopatką trochę po indyjsku ;)

Autor: kundziszon

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 132

Dodano: 11.08.2010

Odsłon: 4666

proste danie dla odważnych, którzy nie boją się połączenia cynamonu z mięsem- ja się boję dlatego nie jadłam, ale bratu o dziwo bardzo smakowało :)

Składniki

  • łopatka wieprzowa, ok 0,70 kg
  • olej, do podsmażenia
  • garam masala, łyżeczka z lekkim "czubkiem'''' :)
  • pieprz seczuanski, kilkanaśkie ziarenek
  • curry, estragon, rozmaryn, szczypta
  • sól, do smaku
  • jak ktoś bardzo lubii kolendrę może jej jeszcze dodać
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. przyprawy wrzucamy na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i prażymy dopóki nie uwolnią się olejki eteryczne. uprażone wrzucamy do moździerza (którego nie posiadam więc przyprawy starałam się rozgnieść nożem) i rozdrabniamy.

  2. na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone w większe kawałki mięso i obsmażamy. dodajemy przyprawy i jeszcze chwilę smażymy.

  3. gdy pory mięsa się zamkną a samo mięso lekko zrumieni wszystko podlewamy wodą i solimy. dusimy na wolnym ogniu do miękkości, w razie potrzeby podlewając wodą. podajemy z kaszą kuskus.

  4. garam masala jest to mieszanka przypraw: kminu, kolendry, kozieradki, gorczycy, goździków, kminku, anyżu i tego nieszczęsnego cynamonu, więc latwo można zrobić ją samemu dodając np więcej przypraw które się bardziej lubi- ja będąc o to mądrzejsza na pewno nie dałabym cynamonu, chociaż to daje daniom indyjskim lub tak jak moje "indyjskopodobnym" ten specyficzny aromat. ahaa jeszcze chciałabym dodać że wg mnie cynamon bardziej pasowałby do kurczaka, i tyle chyba :) życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kundziszon 13 sierpnia 2010 Mirabelko próbowałam, ale to nie mój smak- może kiedyś się przekonam do tego połączenia, tak jak do szczawiowej, która do niedawna byla moim koszmarem, a teraz jest jedną z moich ulubionych zup :) Koko6 cynamon lubię, póki co ze słodkimi potrawami, a tak na marginesie "nieśmiertelny" bigos uwielbiam :P

13 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 12 sierpnia 2010 ja daję cynamon ( odrobinkę) do peklowania mięsa na grill- polecam , a Twoje danie wygląda i zapowiada sie fajnie

17 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

koko6 12 sierpnia 2010 Jeżeli tak bardzo nie lubisz cynamonu to po co robisz potrawy które zawierają cynamon,jest jeszcze nieśmiertelny schabowy,mielone i bigos.Pozdrawiam.

15 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mirabelka 11 sierpnia 2010 cynamon wcale nie jest niczym dziwnym, dodaje się go do niektórych potraw mięsnych, np. musaki, a słyszałam, że niektórzy dodają też do rosołu i są zachwyceni :) trzeba było spróbować swojego dania, na pewno byś się nie otruła i nic by ci nie zaszkodziło ;)

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń