Do góry

Napoje Przepis na:

Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego.

Kwas chlebowy z czerstwego żytniego chleba razowego.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1286 Ocena: 15265

Dodano:

Odsłon: 2866

Bardzo smaczny i zdrowy domowej produkcji napój gazowany.

Składniki

  • czerstwy żytni chleb razowy 30 dag
  • świeże drożdże 1,8 dag
  • woda wrząca 4 litry
  • cukier 1 i 1/2 szklanki
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżki szyszek chmielu
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Chleb do przygotowania kwasu musi być całkowicie naturalny - czyli upieczony na zakwasie żytnim bez żadnych chemicznych dodatków.

  2. Czerstwy chleb kroimy na kromki, podpiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 4 minuty, aż nabierze głębokiego, brązowego koloru i będzie lekko przypalony na brzegach.

  3. Podpieczony chleb i szyszki chmielu wkładamy do dużego naczynia, zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na kilka godzin. Całkowicie wystudzony płyn przecedzamy przez gazę umieszczoną na sitku, dodajemy cukier, roztarte z cukrem droższe oraz wyciśnięty sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 24 godziny w temperaturze pokojowej.

  4. Kwas przelewamy do butelek (do 3/4 pojemności butelki) musi być miejsce na wytworzony gaz, butelki zamykamy szczelnie i wstawiamy do chłodnego pomieszczenia, najlepiej w pozycji leżącej. Jest dobry do picia już po 2-3 dniach. Można go przechowywać przez kilka tygodni w szczelnie zamkniętych butelkach.

    Najlepiej jest nastawiać w pojemnikach 10-15 litrów (z kranikiem).

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń