Do góry

Zupy Przepis na:

Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa

Przepis dnia 2017-10-15
Kwaśnica - najsławniejsza góralska zupa

Autor: fiolinea

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 711

Dodano: 09.10.2017

Odsłon: 18900

Moje serce podbiła Tradycyjna Kwaśnica! Nie można jej porównać do kapuśniaku - to zupełnie inna bajka! ;) Kwaśnica jest syta, smaczna i rozgrzewająca.

Składniki

  • 1 kg wędzonych żeberek z kością
  • 300 g kiszonej kapusty
  • 200 ml soku z kiszonej kapusty ( można pominąć)
  • 30 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • Liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • koperek lub natka pietruszki (do posypania)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso wkładamy razem z kapustą do garnka, dodajemy posiekaną cebulę, pokrojoną w talarki marchewkę oraz przyprawy. Jeśli mamy - dolewamy sok z kapusty. Całość zalewamy wodą tak aby całość była przykryta (mniej więcej powinno być to 2l). Gotujemy pod przykryciem około godzinę, aż mięso i kapusta będą miękkie.

  2. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy na mniejsze części i gotujemy je w osolonej wodzie do czasu aż będą miękkie.

  3. Po godzinie wyciągamy z zupy mięso i oddzielamy je od kości. Dorzucamy spowrotem do garnka razem z ziemniakami. Doprawiamy zupę rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy całość.

  4. Wykładamy zupę na talerze, posypujemy zieleniną. Jemy z chlebem. Danie wystarcza za pełne danie obiadowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

marysia11082 15 października Pyszna,jadłam taką pod Zakopanem baaardzo mi smakowała.
Gotowałam podobną już w domu na żeberkach a ziemniaki osobno.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 12 października Nie można pominąć soku z kiszonej kapusty! To on jest bazą tej zupy, kiszona kapusta jest małym dodatkiem. Żeberka niekoniecznie wędzone, ziemniaki można pominąć, ale po co Ci to masło i mąka? No i nie pomijaj kminku. Kapuśniak od kwaśnicy jednak się różni. Pozdrowienia z Podhala :) Odpowiedzi: 1 ▼

19 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Voyteq68 12 października Po godzinie gotowania żeberek w kiszonej kapuście nie ma prawa odejść mięso od kości (cały urok kiszonej kapusty) Kwaśnica jest zupą którą gotowało się bardzo długo, pakowało się wszystko do gara (kapustę mięso ziemniaki) stawiało na piec i można było iść w polu robić a jak się wracało do domu po wielu godzinach to była gotowa zupa i nic nie było rozgotowane, tak działa kwas z kiszonej kapusty :) Odpowiedzi: 3 ▼

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń