Do góry

Desery Przepis na:

Łabędzi puch

Łabędzi puch

Autor: ozak

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 304

Dodano: 03.05.2013

Odsłon: 61639

ekskluzywne ciasto - jak wygląda, tak smakuje :) a skład masy zaskoczy wszystkich gości!

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. 1. białka ubić na sztywno, dodając cukier i po jednym żółtku
    2. mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i nadal ubijając (przy mniejszych obrotach miksera) dodać do masy jajecznej
    3. wlać olej i wodę i delikatnie przemieszać
    4. dużą blachę na ciasto natłuścić i posypać bułka tartą (lub wyłożyć papierem do pieczenia)
    5. przelać ciasto i piec ok 30 min w temp. 180 st

  2. 1. bułki zalać dwoma szklankami mleka i odstawić, żeby zmiękły, a potem rozdrobnić widelcem
    2. szklankę mleka zgotować z cukrem, dodać rozdrobnione bułki oraz wiórki kokosowe
    3. cały czas mieszając gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu i odstawić do całkowitego wystygnięcia
    4. masło utrzeć na puszystą masę i dodawać po łyżce masy kokosowej oraz cukier waniliowy

  3. 1. wystudzony biszkopt przekroić na 2 blaty
    2. pierwszy posmarować jednym słoiczkiem dżemu i na to wyłożyć połowę masy
    3. położyć drugi blat biszkoptu i wyłożyć drugi słoiczek dżemu oraz resztę masy

  4. 1. masło roztopić na patelni, dodać wiórki kokosowe oraz cukier
    2. całość zarumienić cały czas mieszając na wolnym ogniu
    3. gotową posypkę wysypać na ciasto delikatnie uklepując łyżką

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

panteraB2 02 lipca 2014 Bardzo intrygujący przepis.Osobiście nie lubię piec,ale mam znajomą-cukiernika,więc niech dogina.. :)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

werkajr 13 lipca 2013 Ciasto jest nieziemski, trzeba tylko nie zapomnieć o posmarowaniu biszkoptu dżemem (oczywiście jak zwykle zapomniałam, ale przy drugim razie już nie ;)) Bardzo polecam, moje koleżanki w pracy były nim zachwycone, nawet te które nie lubią kokosu :) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 maja 2013 Rewelacja , również zabieram do książki i niebawem do zrobienia :)))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 03 maja 2013 Najbardziej intrygują mnie te bułki z czymś podobnym spotkałam się po raz pierwszy. Zabieram sobie do książki:-)) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 maja 2013 Wygląda przepysznie i pewnie tak smakuje :)) zostawiam kciuka a ciacho zabieram ze sobą :)) pozdrawiam :)))

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renaca 03 maja 2013 dziękuję za przypomnienie przepisu - już chyba w latach można liczyć czas od jak dawna nie robiłam tego ciasta! zdecydowanie polecam ;)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 03 maja 2013 Ciekawie to wygląda i mimo że nie przepadam za kokosem to tego muszę spróbować :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 03 maja 2013 Wygląda rewelacyjnie,i nie skomplikowany -)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 03 maja 2013 ciekawe ciasto a zwłaszcza te bułeczki w masie, i ulubiony dżem jest, więc do wypróbowania, oczywiście paluszek w górę:) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń