Do góry

Desery Przepis na:

Łaciatek

Łaciatek

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 339

Świetny deser do kawy lub herbaty.

Składniki

  • CIASTO CIEMNE
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 3/4 szklankii mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA SEROWA
  • 300 g sera białego
  • 50g masła
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka budniu
  • BEZA KOKOSOWA
  • 3 białka
  • 80g wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ciasto ciemne: Do garnuszka przekładam margarynę, cukier, wodę i kakao. Gotuję około 5 minut. Masę odstawiam do przestudzenia. Następnie do chłodnej masy dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. Na końcu do ciasta dodaję pianę ubitą z białek. Mieszam.

  2. Masa serowa: Masło razem z jajkami, cukrem waniliowym i cukrem kryształem ucieram na puszystą masę. Dodaję zmielony ser. Ucieram. Na końcu wsypuję budyń. Wszystko razem ucieram.

  3. Ciasto ciemne wylewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 15 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie na ciemne ciasto wylewam masę serową. Piekę 30 minut, w tej samej temperaturze. Białka razem z cukrem ubijam na sztywno. Dodaję wiórki kokosowe mieszam. Pianę wykładam na ciasto. Wyrównuję. Ciasto piekę jeszcze przez 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń