Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na łagodny sos z pomidorów i papryki, przyprawiony solą, pieprzem, mieloną łagodną papryką i cukrem z dodatkiem odrobiny oleju. Do sosu nie dodałam czosnku ani ostrej papryki więc może wykorzystany jako gęsty sok do picia.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 258
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i układamy na blaszce skórką ku górze, skrapiamy olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Zapiekamy ok. 40 min aż skórka ściemnieje. Gorącą paprykę przekładamy do woreczka foliowego i szczelnie zawiązujemy. Po 15-20 min. paprykę wyjmujemy, zdejmujemy skórką i przekładamy do garnka. Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do papryki. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu do czasu aż warzywa rozgotują się /Nie chciałam aby mój sos był zbyt gęsty i aby w razie czego nadawał się do picia więc gotowałam ok. 10 min/ Doprawiamy solą i pieprzem. Całość miksujemy. Sos przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 min.