Do góry

Dodatki Przepis na:

Langosze

Przepis dnia 2018-08-11
Langosze

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2516

Dodano:

Odsłon: 14742

Moja rodzinka wprost za nimi przepada ;) Węgrzy najchętniej podają je posmarowane czosnkiem (lub masłem czosnkowym) z dodatkiem śmietany i sera żółtego. Ta wersja jest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu.

Składniki

  • 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta
  • około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • około 300-350 ml ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • Sól
  • Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie olej)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy połową szklanki ciepłego mleka i odstawiamy na jakieś 10 minut, żeby zaczęły pracować.

  2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy ziemniaki, sól, zaczyn z drożdży. Zaczynamy wyrabiać ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Jego ilość zależy od chłonności mąki. Ciasto powinno być gładkie, ale i luźne, nie powinno się także zbytnio kleić. Gotowe przekładamy do miski oprószonej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę. Powinno podwoić swoją objętość.

  3. Kiedy ciasto już prawie nam urośnie, rozgrzewamy tłuszcz. Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni.

  4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze smażymy pojedynczo na głębokim tłuszczu z obu stron na złoto-brązowy kolor.

  5. Gotowe układamy na ręczniku papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

IRONGIRL 11 sierpnia W mojej kuchni nagle zapachnialo zarumienionymi plackami i czosnkiem :-) Ale pycha! Na pewno wyprobuje ten przepis!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń