Do góry

Dania główne Przepis na:

LASAGNE

Przepis dnia 2011-05-28
LASAGNE

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 16939

przepyszne,dla miłośników makaronu,

Składniki

  • makaron lasagne, 20szt.
  • pieczarki lub inne grzyby, 400g
  • sos lub sok pomidorowy, wedle uznania
  • cebula, 1szt.(duża)
  • mięso mielone, 0,5kg
  • czosnek, 5 ząbków
  • olej do smażenia
  • margaryna do natłuszczenia naczynia
  • ser żółty, 25dag
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ja wcześniej wrzucam makaron do wrzącej wody i gotuję ok.3 min,a potem hartuję go zimną wodą(wszystko po to by skrocić czas pieczenia).Oczywiście nie trzeba tego robić.

  2. Cebulę obieram i kroję w kostkę,Wrzucam na patelnie z rozgrzanym olejem, podsmażam aż zmięknie.Pieczarki obieram i kroję w paseczki lub ścieram na tarce o grubych oczkach.Następnie wrzucam na patelnię z cebulką.Smażę do czasu,gdy pieczarki już zmiękną i będą gotowe do jedzenia.(ok.15min)

  3. W między czasie do osobnego garnka wrzucam mięso mielone i przysmażam.

  4. Gdy pieczarki będą już gotowe przesypuje je do garnka w którym smażę mięso,dodaję odrobinę sosu pomidorowego oraz wyciskam przez praskę czosnek.Do tego wszystkiego dodaję starty na tarce o grubych oczkach ser żółty.To wszystko jeszcze chwilkę smażę na wolnym ogniu.(By czosnek puścił odpowiedni aromat)

  5. Naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem lub margaryną.

  6. Układam makaron tak by zakrył dno, na to mięso z pieczarkami i polewam sosem pomidorowym i tak do wyczerpania składnków.Na wierzch daje makaron i polewam sokiem. SMACZNEGO:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 19 października 2011 Ale fajnie wreszcie znalazłam taki przepis o jaki mi chodziło:-)) Do ulubionych i wielkie dzięki

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

vikiviki 02 czerwca 2011 nie rozi=umiem,jaki sos beszamelowy?
Przecież do lasagny się nie dodaje,przynajmniej nie w moim przepisie...

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Boschka 27 maja 2011 Potwierdzam, ze lazagne jest bardzo dobra - od lat robię wlaśnie z takich samych składników - tyle, ze płaty makaronu daję bez podgotowywania, czy przelewania wrzątkiem. Na duże naczynie żaroodporne zuzywam ok. litra soku pomidorowego - najbardziej preferujemy pikantny..

8 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Sapik3 27 maja 2011 Rewelacja takiego przepisu własnie szukałam myk do ulubionych na niedziele bedzie jak znalazł ))))

10 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń