Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne Bolognese

Lasagne Bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 105

Dodano:

Odsłon: 611

Lasagne, dla wielu kolejna potrawa włoska, dla innych znana jako kluski z Chin. Ile osób tyle opini na temat skąd pochodzi Lasagne. Danie składające się głównie z sosu pomidorowego, mięsa, beszamelu oraz sera, układane na przemian. Zdarzają się też przepisy na wersje wegetariańskie czy też na słodko.

Składniki

5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki w półplasterki i podsmażamy na oliwie z oliwek.
    Mieso mielone mieszamy z startym lub drobno posiekanym czosnkiem.
    Dodajmy do cebuli z pieczarkami i smażymy prżez ok.15 minut.
    Dodajemy pomidory. Przyprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią i pieprzem.


  2. Przygotowanie sosu beszamelowego:
    Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

  3. W osolonej wodzie z dodatkiem oliwy podgotowywujemy makaron przez ok3 minuty, wrzucając po 2-3 płaty makaronu, aby się nie posklejał.

  4. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.
    Przekladamy nasze składniki:
    Makaron, trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Mi wychodzi przekładana 3 razy.
    Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 45 minut.

    Lasagne do wykonania jest czasochłonna, ale wynagradza nam później swoim smakiem.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Lato 11 marca 2017 Dzięki za video.Przepis zabrany i łapka w górę.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń