Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 235 Ocena: 2365

Dodano:

Odsłon: 2052

Co dzisiaj na obiad? Lasagne! I wszyscy od razu pędzą do stołu. Obok spaghetti to ulubione danie mojej rodziny. Ostatnia wyglądała tak :)

Składniki

  • 500g mięsa mielonego
  • 500ml passatty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • oregano, bazylia
  • 12-15 płatów makaronu lasagne
  • 50g masła
  • 50g mąki
  • 500ml mleka
  • 50g startego parmezanu
  • olej do smażenia
  • masło do formy
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Dodać mięso. Przyprawić solą, pieprzem i ziołami, usmażyć. Wlać passattę. Wszystko razem smażyć przez kilka minut. Ponownie doprawić.

  2. 50g masła rozpuścić w rondlu, dodać mąkę. Przesmażyć chwilę. Wlać mleko. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Mieszać, aż zgęstnieje.

  3. Prostokątną formę wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.

  4. Sosem beszamelowym wysmarować dno formy. Wyłożyć makaronem. Rozsmarować trochę sosu pomidorowego, potem trochę beszamelowego. Posypać parmezanem. Czynności powtarzać, aż się skończą składniki. Na wierzchu ma być makaron posmarowanym tylko sosem beszamelowym i posypany parmezanem.

  5. Piec ok. 30-40 minut.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń