Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne lazania z mięsem mielonym

Lasagne lazania z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2246 Ocena: 13749

Dodano:

Odsłon: 12965

Historia lasagne sięga jeszcze czasów starożytnych. Prawdopodobnie to Rzymianie są autorami tej potrawy. Co ciekawe, samo słowo lasagne pochodzi z języka greckiego i oznacza naczynie, w którym danie było początkowo przygotowywane. Prawdziwy przełom w przyrządzaniu dania nastąpił pod koniec XVII wieku. Wtedy to zaczęto stosować sos pomidorowy, który zrewolucjonizował całą kuchnię Półwyspu Apenińskiego, w tym także lasagne. (źródło http://kuchnia.wp.pl/)

Składniki

5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie:

    Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego, posiekaną cebulą, czosnkiem i ketchupem. Po ostudzeniu wbić jajko, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Płaty lasagne rozłożyć na stolnicy, nałożyć połowę mięsa i zwinąć w ruloniki

  2. Przenieść do natłuszczonego żaroodpornego naczynia

  3. i obłożyć resztą mięsa.

  4. Następnie położyć plastry sera.

  5. Piec w piekarniku nagrzanego do 180 stopni około 30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń