Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z mięsem mielonym

Lasagne z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2082

Dodano:

Odsłon: 3667

Mój przepis na lasagne z mięsem mielonym jest prosty w przyrządzeniu. Dodaję dość dużo sosu pomidorowego i beszamelowego, co w połączeniu z dużą ilością żółtego sera sprawia, że lasagne jest mocno soczysta – po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki

  • Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
  • Lasagne - kilka płatów
  • Pieczarki - 200 g
  • Pomidory z puszki - krojone w kostkę - 2 puszki
  • Ser żółty - 400 g
  • Czosnek - 3 ząbki
  • Mozzarella - 1 kulka
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Zioła prowansalskie - 1 łyżka
  • Kurkuma - szczypta
  • Papryka ostra mielona - do smaku
  • Olej - do podsmażania
  • SOS BESZAMELOWY:
  • Mleko - 500 ml
  • Masło - 2 łyżki
  • Mąka - 2 łyżki
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Gałka muszkatołowa - szczypta
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy z mięsem mielonym i pieczarkami

    Na oleju podsmażamy mięso mielone, następnie dorzucamy pokrojone na małe kawałki pieczarki i posiekany czosnek. Smażymy do momentu lekkiego zbrązowienia. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pomidory z puszki (w sezonie oczywiście świeże pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę) i dusimy chwilę, aż lekko odparują. Dodajemy zioła prowansalskie i kurkumę i do smaku sól, pieprz, ostrą paprykę.

  2. Sos beszamelowy

    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze łączymy ze sobą i podgrzewamy aż sos się zagotuje i lekko zgęstnieje.

  3. Lasagne

    Na dno prostokątnego naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oliwy i sosu beszamelowego. Układamy surowe płaty lasagne, następnie warstwę sosu pomidorowego z mięsem mielonym i pieczarkami, trochę sosu beszamelowego. Całość posypujemy częścią startego żółtego sera (na grubych oczkach). Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników, pamiętając że ostatnia warstwa lasagne jest tylko polana sosem beszamelowym i posypana żółtym serem. Na samą górę rozkładamy pokrojoną w plasterki mozzarellę.

    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 40 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń