Do góry

Dania główne Przepis na:

Lasagne z mięsem mielonym

Przepis dnia 2010-06-02
Lasagne z mięsem mielonym

Autor: loboga

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 152

Dodano: 31.05.2010

Odsłon: 19465

coś innego nietradycyjnego

Składniki

  • olej
  • 2 średnie cebule
  • 30 dag pieczarek
  • 50-60 dag mięsa mielonego wieprzowego
  • puszka obranych pomidorów
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 30 dag sera żóltego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Farsz mięsny: Na rozgrzanym oleju podsmarzyć posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśniety czosnek. Do tego dodać pieczarki i dusić aż puszczą wodę. Dodać mięso mielone. Przyprawić - sól, pieprz (nie żałować:), chili, słodka papryka, tabasco. Gdy mięso się już zarumieni dodać koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać kukurydzę.Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach.

  2. Beszamel: 2 łyzki masła 2 łyżki mąki 1/2 litra mleka sól, pieprz, gałka muszkatałowa, Vegeta lyżeczka soku z cytryny szczypta cukru jajko - zółtko

  3. .Przygotowanie:Blaszkę lub naczynieżaroodporne wysmarowć masłem. Nastepnie układać warstwami:- warstwa beszamelu - około 1/2 cm.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żóltego.- warstwa beszamelu.- warstwa makaronu.- warstwa mięsa.- warstwa sera żółtego.Powtarzać do wykończenia składników. Mi zazwyczaj wychodzą 3-4 warstwy. Na końcu powinien znaleźć się ser żółty.Piec około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed wyjęciem ułożyć kawałki pomidora na wierzchu. Bardziej dla dekoracji niż dla smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 02 czerwca 2010 przecież to już jest na smakerze. po co powielasz przepisy???

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń