Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne z warzywami i grzybami"
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 64
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 68
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 64
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 188
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 84
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 68
Składniki
Z masła i mąki przygotowujemy jasną zasmażkę. Stopniowo dolewamy do niej mleko i dokładnie mieszamy. Solimy i chwilę gotujemy, aż uzyskamy dość gęsty sos beszamelowy.
Cebulę i seler drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Dodajemy oczyszczone (większe pokrojone na kawałki)grzyby, sól i pieprz, chwilę dusimy.
Do żaroodpornego naczynia do zapiekanek lub brytfanny wlewamy nieco beszamelu. Na nim układamy warstwę obgotowanego makaronu. Na makaron wykładamy trochę grzybów i część sera. Czynność powtarzamy do wyczerpania wszystkich składników. Ostatnią warstwę tworzy makaron pokryty beszamelem i resztą sera. Zapiekamy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Czas przygotowania: 70 minut. Cena jednej porcji: około 4 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 776 kcal, Białko 24,1 g/ Tłuszcz 27 g/Węglowodany 52,8 gŹródło: Rewia