Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem

Łatwe ciasto ucierane z malinami i kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 145 Ocena: 2751

Dodano:

Odsłon: 5738

Jest ucierane, dwukolorowe, z dodatkiem malin (można je kupić teraz mrożone) oraz z niewielką ilością kremu. Ciasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie :)

Składniki

  • CIASTO -6 jajek -3/4 szkl cukru -150 ml oleju -150 ml mleka -2,5 szkl mąki
  • -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -2 łyżki kakao
  • KREM -750 ml mleka -1 łyżka mąki ziemniaczanej -3/4 szklanki cukru
  • -200 g masła lub margaryny -1 budyń śmietankowy bez cukru 40g
  • DODATKOWO -około 200g malin -mleczna czekolada do posypania ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej i mleko. Miksujemy. Następie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia-miksujemy i dzielimy na pół.Wylewamy połowę a do drugiej połowy dodajemy kakao.
    Kakaowe ciasto delikatnie wykładamy na ciasto jasne i wyrównujemy. Układamy maliny. (mogą być rozmrożone).
    Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut do suchego patyczka. Studzimy.

  2. KREM

    600 ml mleka wlewamy do garnka i gotujemy. w osobnej misce mieszamy cukier, budyń, mąkę w 150 ml mleka i wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Studzimy. Ucieramy masło lub margarynę i dodajemy stopniowo powstały budyń.

  3. Krem wykładamy na ostudzone ciasto.
    Całość posypujemy startą czekoladą.

  4. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń