Do góry

Desery Przepis na:

Łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

Łatwe ciasto z truskawkami i kruszonką na maślance

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 750

Dodano:

Odsłon: 1164

Puszyste i wilgotne ciasto z truskawkami, proste w wykonaniu.

Składniki

  • 2 jajka
  • 90 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 ml maślanki
  • 70 ml oleju
  • 215 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g truskawek
  • Kruszonka:
  • 100 cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 g mąki
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kruszonka:

    Składniki umieść w misce i rozetrzyj palcami do uzyskania okruchów. Gotową kruszonkę umieść w zamrażalniku. Ilość kruszonki jest większa niż potrzebujesz na to ciasto, resztę możesz przechowywać w zamrażalniku i używać w miarę potrzeby.

  2. Truskawki umyj, osusz i pokrój na mniejsze części.

  3. Jajka z cukrami i solą ubij na białą, puszystą masę przez 5-7 min. Następnie zmniejsz obroty miksera i wlej strużką maślankę, a potem olej. Zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj szpatułką szybko i tylko do momentu aż mąka się wchłonie. Gotowe ciasto wylej na tortownicę o średnicy 20 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładaj truskawki (nie wciskaj ich w ciasto). Posyp kruszonką.

  4. Upiecz w temp. 180° C przez 30 min, do suchego patyczka.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń