Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania z pieczarkami ,mięsem mielonym i brokułem

Lazania z pieczarkami ,mięsem mielonym i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 233

Dodano:

Odsłon: 161

Doskonałe proste danie ,które smakuje każdemu

Składniki

  • Płaty lazanii -14 szt
  • Pieczarki-30 dag
  • Mięso mielone-30 dag
  • Brokuł 1 szt.
  • Suszone pomidory -8 szt.
  • Przecier pomidorowy kartonik-500g
  • Czerwone wino wytrawne 1/2 szklanki
  • Masło 2 łyżki
  • ser mozzerella-25 dag
  • Cebula 1/2 szt.
  • Ząbek czosnku
  • Sól,pieprz , przyprawa do mięsa wieprzowego,oregano
  • Zioła prowansalskie ,cynamon
  • Olej do smażenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Płaty lazanii podgotować 5 min.Cebulę pokroić w piórka.Pieczarki obrać i pokroić.Mięso doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego.Brokuła rozebrać na małe różyczki i gotować 3 min.Pomidory pokroić w kostkę.

  2. Na patelni rozgrzać olej dodać cebulę smażyć 1 min.,dodać pieczarki smażyć 2 min.,dodać przygotowane mięso i dusić 8 min.,dodać suszone pomidory ,3 łyżki przecieru oraz doprawić ziołami prowansalskimi całość dusić jeszcze 2 min.Odstawić.

  3. Przygotować sos.Na patelni rozgrzać trochę oleju dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (jeżeli nie mamy praski drobno pokroić),smażyc 1 min.,wlać pozostały przecier pomidorowy ,doprawić oregano , szczyptą cynamonu,podlać winem ,całość smażyć około 5 min ,zaciągnąć masłem i jeszcze chwilę gotować.

  4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu ,układamy płaty lazanii na nie przygotowany farsz, trochę brokuła , przykrywamy płatami lazanii nakładamy farsz, robimy tak naprzmiennie do wyczerpania składników.Wierzch dania polewamy pozostałym sosem posypujemy startym serem mozzarella.

  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy około 25 min., jak ser będzie dobrze rumiany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń