Do góry

Dania główne Przepis na:

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

Lazania ze szpinakiem i kurczakiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 465 Ocena: 5677

Dodano:

Odsłon: 3293

Bardzo smaczna i polecam :)

Składniki

  • około 15 płatów makaronu
  • mała pierś z kurczaka, 2 łyżeczki przyprawy gyros, 2 łyżki oliwki.
  • 3 duże ząbki czosnku
  • całe opakowanie szpinaku mrożonego rozdrobnionego
  • pieprz mielony 1 łyżeczka, sól do smaku
  • otarta bazylia 1/2 łyżeczki, tymianek 1/2 łyżeczki
  • 1/3 kostki masła, majeranek suszony 1 łyżka ,300 gr. sera mozzarella
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie




  1. Szpinak wrzucić na rozgrzaną
    patelnię, dołożyć masło, zgnieciony czosnek oraz przyprawy i dusić pod przykryciem. Mieszając od czasu do czasu.


    Kurczaka pokroić bardzo drobno posypać przyprawą gyros i podlać oliwką. Dusić na osobnej patelni aż do miękkości. Miękki szpinak połączyć z kurczakiem.
    Dobrze będzie jeśli masa będzie wilgotna. Spowoduje, że makaron będzie miękki. Jeśli masa szpinakowa wyjdzie nam za sucha, trzeba podlać ją wodą.

    Makaron układamy na dnie naczynia żaroodpornego, uprzednio wysmarowanego oliwą. Na płaty wykładamy masę. Czynność powtarzamy, aż do wyczerpania składników.

    Ser mozzarella trzemy na grubej tarce i posypujemy nim wierzch.
    Pieczemy pod przykryciem około 40 minut w 160 * C

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń