Do góry

Dania główne Przepis na:

Łazanki z drobiową kiełbasą

Łazanki z drobiową kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24582

Dodano:

Odsłon: 9135

Uwielbiam tradycyjną polską kuchnię, która przypomina mi wspaniałe smaki dzieciństwa. Ostatnio chodziły za mną łazanki i musiałam je w końcu popełnić :D Dzisiaj zapraszam na moją ulubioną - wyrazistą i zapiekaną wersję łazanek z dodatkiem domowej kapusty kiszonej, warzyw oraz drobiowej kiełbasy. Smacznie polecam :D

Składniki

  • 500 g makaronu łazanki
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 1 duża cebula biała
  • pętko kiełbasy drobiowej (użyłam tej z piersi kurczaka)
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • olej do smażenia
  • liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kurkuma
  • ostra papryka mielona
  • pieprz czarny i ziołowy
  • sól do smaku
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron łazanki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szczypty kurkumy. Zawartość od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec sklejaniu się makaronowych kwadracików.

  2. Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki*, wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz szczyptę kurkumy i dusimy około 40 minut**.

    * Jeżeli kapusta jest bardzo kwaśna możemy ją wcześniej wypłukać. Ja użyłam 2 tygodniowej, jeszcze delikatnie kwaskowatej kapusty.

    ** Podczas duszenia kapusty nie należy dopuścić do całkowitego odparowania wody. Jeśli bulionu będzie za mało - uzupełnijmy go.

  3. Cebulę podsmażamy na oleju, a następnie dodajemy do niej starte na grubych oczkach marchewki i chwilę wszystko przesmażamy. Zawartość patelni dodajemy do gotującej się kapusty na 10 minut przez końcem jej duszenia. Na tej samej patelni podsmażamy także pokrojoną w kostkę kiełbasę.

  4. Odcedzone łazanki mieszamy z zawartością garnka oraz podsmażoną kiełbasą, doprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz ostrą papryką. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 - 35 minut.

  5. Zapiekanie sprawi, że smaki i aromaty wszystkich składników dania doskonale przejdą między sobą.

  6. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń