Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo - Tanie gotowanie

Leczo - Tanie gotowanie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 196

Dodano:

Odsłon: 7088

Z przyjemnością prezentujemy nasz pomysł na Leczo z ryżem. Smacznego!!

Składniki

3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. zaczynamy od siekania cebuli i krojenia kurczaka w większą kostkę

    Posiekaną cebulę solimy i przyciskamy widelcem aby szybciej zmiękła

    Następnie kroimy kiełbasę

  2. W garnku o pojemności około 2,5l roztapiamy łyżkę masła i dodajemy łyżkę oliwy
    Wrzucamy do niego cebulę i przykrywamy żeby się dusiła; w tym czasie zajmujemy się przyprawieniem kurczaka

    Dodaje: bazylie, paprykę ostrą (wszystko do smaku i wedle uznania) oregano, sól ziołową oraz zioła prowansalskie

  3. W międzyczasie mieszamy cebulę

    Do kurczaka dodajemy paprykę słodką

    Zabieramy się za paprykę, którą kroimy w większą kostkę

    Tak samo postępujemy z cukinią

    Wrzucamy kurczaka do cebuli, a następnie gdy się trochę poddusi dodajemy do niego kiełbasę

  4. Do drugiego garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy paprykę

    Solimy i dusimy pod przykryciem

    Mieszamy kurczaka i dodajemy odrobinę wody żeby nie przywarło

    Do papryki dodajemy cukinię i dusimy dalej

    Dolewamy odrobinę wody

    Doprawiamy pieprzem do smaku

    Dodajemy kostkę czosnku

  5. Gdy kurczak się poddusi dodajemy pomidory w puszce

    Co chwilę mieszamy w obu garnkach, kiedy już się podduszą i zmniejszą swoją objętość będziemy mogli dodać do papryki mięsko

    Całość zagęszczamy 2 łyżkami kaszy manny i dodajemy koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy
    Doprawiamy pieprzem
    Dodajemy bazylii i ziół prowansalskich

    Proponujemy podać z ryżem

    Smacznego. Zapraszamy do subskrybowania i śledzenia nas na Facebook’u i YouTube
    Już niebawem kolejne odcinki taniego gotowania

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń