Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z bakłażanem, cukinią, patisonem, pieczarkami i papryką.

Leczo z bakłażanem, cukinią, patisonem, pieczarkami i papryką.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1345 Ocena: 16442

Dodano:

Odsłon: 1385

Bardzo smaczne, zdrowe leczo z dużą ilością naturalnych witamin.

Składniki

  • bakłażan 2 szt. młode, małe
  • cukinie młode 4 szt.
  • papryka czerwona 1 szt.
  • papryka żółta 1 szt.
  • papryka pomarańczowa 1 szt.
  • patison młody 2 szt.
  • pieczarki 5 szt.
  • pomidory krojone 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy 2 łyżki
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka lub 1 kupna kostka
  • por 15 cm
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • liść laurowy 3 szt.
  • ziele angielskie 10 szt.
  • kumin
  • Kminek mielony
  • Sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie warzywa myjemy, bakłażany kroimy w większą kostkę, obficie solimy i odstawiamy na 15 minut. Po 15 minutach płuczemy w zimnej, bieżącej wodzie bakłażany z soli.

  2. Młode cukinie i patisony obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Tak samo robimy z pieczarkami i paprykami.

  3. Wlewamy do garnka 1 szklankę wody, dodajemy domową pastę rosołową lub kupną kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Do garnka dodajemy pokrojone warzywa i parówki w kostkę, dusimy do ich miękkości.

  4. Dodajemy pokrojone pomidory, przyprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami z przepisu. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę dusimy i zakańczamy gotowanie.

  5. Z podanego przepisu wyszło dużo lecza, ja dużą część leczo, włożyłam do 3 półlitrowych słoików i do 1 słoika 900 ml. Słoiki pasteryzujemy 20 minut.

  6. Gotowe leczo podajemy z pieczywem, możemy także podać z ryżem lub kaszą.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń