Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z ciecierzycą

Przepis dnia 2018-02-02
Leczo z ciecierzycą

Autor:

Przepisów i artykułów: 157 Ocena: 507

Dodano:

Odsłon: 948

Leczo to jedna z ulubionych potraw moich domowników. Z dodatkiem ciecierzycy i papryczki chili leczo jest sycące i rozgrzewające.

Składniki

  • 1 szkl ciecierzycy
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 średni por
  • 1 papryka zielona
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/4 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia żółta
  • 3-4 łyżki ketchupu
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, cukier do smaku
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciecierzycę namoczyć poprzedniego dnia. Następnie z ciecierzycy odlać wodę w której się moczyła, zalać świeżą, gorącą wodą, przykryć i gotować do miękkości.

  2. Na patelni zrumienić obraną z osłonki, pokrojoną w kostkę kiełbasę. Na tłuszczu z kiełbasy zeszklić posiekany por i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę bez nasion i papryczkę chili, podsmażyć.

  3. 15 minut przed końcem gotowania ciecierzycy dodać podsmażoną paprykę.

  4. Na łyżce oleju lekko podsmażyć pokrojoną w kostkę cukinię, połączyć z ciecierzycą.

  5. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki. Do garnka z potrawą dodać ketchup i pomidory.

  6. Wsypać podsmażoną kiełbasę, wymieszać i gotować do miękkości, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń