Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Leczo z cukinii z mięsem mielonym

Autor:

Przepisów i artykułów: 424 Ocena: 5912

Dodano:

Odsłon: 629

Nasze ulubione letnie danie, świeża młoda cukinia i mięso mielone.

Składniki

  • młoda cukinia 1 kg
  • mięso mielone 50 dag
  • cebula 2 średnie
  • zielona papryka 2 sztuki
  • pomidor 1 większy
  • pasta pomidorowa z przyprawami 250 ml
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • słodka papryka w proszku 1 łyżeczka
  • ostra papryka w proszku 1/3 łyżeczki
  • bazylia świeża kilka listków
  • sól, pieprz, ew. cukier
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebule grubo siekamy, cukinię, papryki i pomidor kroimy w średnią kostkę.
    Pasta pomidorowa powinna być dobrze doprawiona : czosnkiem, bazylią, cukrem, cytryną....., jeśli takiej nie nacie leczo trzeba będzie doprawić tymi składnikami.
    Na dużej patelni przesmażamy mięso z dodatkiem oleju aż straci czerwony kolor.
    Podsmażone mięso zgarniamy na jedną połowę, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.

  2. Przygotowujemy duży szeroki garnek, przekładamy do niego zawartość patelni, dodajemy cukinię z papryką, mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut. Od czasu do czasu mieszamy.

  3. Potem dodajemy sproszkowane papryki, pomidor, mieszamy i gotujemy 1-2 minuty. Po tym czasie wlewamy pastę pomidorową, mieszamy, przykrywamy i co chwilę mieszając gotujemy jeszcze 10 minut.
    Pod koniec dodajemy świeżą bazylię, sól, pieprz.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń