Do góry

Dania główne Przepis na:

Leczo zapiekane z kopytkami

Leczo zapiekane z kopytkami

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1799 Ocena: 41376

Dodano: 11.07.2018

Odsłon: 3014

I znowu leń się wkradł. Tym razem zaproponujemy Wam danie, które poza krojeniem, nie wymaga stania i mieszania. Kochamy leczo, kilka razy do roku musimy zjeść. Czasami, jak za dużo zrobi się, to na gorąco do słoika, kładziemy pokrywką do spodu i jak wystygnie, to do lodówki.

Składniki

  • 1 mały kalafior
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 250 g pieczarek
  • 500 g cukinii
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 500 g pomidorów malinowych
  • 300 g mrożonego groszku
  • 500 g kopytek
  • 350 ml passaty pomidorowej
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kalafior dzielimy na różyczki.
    Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w paski.
    Pieczarki oczyszczamy i kroimy na plasterki.
    Cukinie kroimy na plasterki, lub dużą kostkę.
    Kiełbasę obieramy ze skórki, kroimy na plasterki.
    Pomidory sparzamy, kroimy w kostkę.
    Warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy groszek, kopytka, passatę i bulion.
    Całość zapiekamy pod przykryciem 90 min w temperaturze 190°C.
    Co jakiś czas mieszamy.
    Na koniec do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bryssska 12 lipca Leczo w niekonwencjonalnym wydaniu, Pysznie wygląda ;-D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 11 lipca Leczo bardzo bogate w składniki, apetycznie wygląda. Kopytka to ciekawy dodatek, danie na pewno pysznie smakuje. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń