Do góry

Dania główne Przepis na:

Lekka pizza z cukinią

Lekka pizza z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 6039

Dodano:

Odsłon: 363

Na lato proponuję lekką pizzę z cukinią i ziołami.

Składniki

  • Ciasto : mąka pszenna 200 g
  • olej 3 łyżki
  • woda około 75 ml
  • drożdże 8 g
  • tymianek, pieprz cytrynowy, sól
  • Wierzch : 1 młoda cukinia 200 g
  • śmietana gęsta 18 % 130 ml
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pieprz cytrynowy, oregano, tymianek sól
  • olej lub oliwa do skropienia
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Blaszka okrągła 27 cm wyłożona papierem do pieczenia.
    Ciasto.
    Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać przyprawy wlać lekko ciepłą wodę, olej i zagnieść gładkie dość miękkie ciasto.
    Ciasto rozwałkować lub rozłożyć rękami na szerokość blachy, przełożyć do blaszki, przykryć ściereczką na 15 minut.
    Piekarnik nagrzać do 200 C.
    Śmietanę wymieszać z roztartym czosnkiem i resztą składników, rozsmarować po wyrośniętym cieście.
    Blachę wstawić do piekarnika na około 7 minut.
    W tym czasie umytą i osuszoną cukinię kroić wzdłuż na cienkie paski. Najlepiej kroić obieraczką.
    Następnie wyjąć blaszkę, gęsto układać plastry cukinii, wierzch skropić oliwą, oprószyć solą, oregano, pieprzem kolorowym i cytrynowym.

  2. Piec jeszcze około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

catha 03 lipca To co tak pięknie wygląda musi fantastycznie smakować!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń