Do góry

Desery Przepis na:

Lekki borówkowy torcik bez pieczenia

Lekki borówkowy torcik bez pieczenia

Autor:

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 37

Dodano:

Odsłon: 130

Urrrodziny! To ważna okazja, którą można i należy uczcić tortem. A pierwsze urodziny to rzecz wyjątkowa, więc postanowiłam zrobić coś innego. Moja mała jubilatka jest fanką owoców jagodowych a w szczególności borówek. Potrafi zjeść ich naprawdę sporo, dobrze bo to najzdrowsze cukierki pod słońcem! Świeże, zdrowe a w sezonie tanie! Tak więc a’la torcik bez pieczenia za to z dużą ilością borówek, na spodzie z nerkowców i jaglanki poleca się na przyjęcia i urodziny dla maluchów oraz wszystkich starszaków!

Składniki

  • 200g orzechów nerkowca
  • 200g ekspandowanych ziaren kaszy jaglanej (moje były częściowo z sokiem z czarnej porzeczki, kupione w Lidlu)
  • 4 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 500 g borówek
  • 2 serki mascarpone
  • 1 śmietanka 30%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 100 g malin
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Tortownicę, sam spód wykładamy papierem do pieczenia kładąc kawałek papieru na dół tortownicy, zakładamy i zaciskamy boczne ścianki i odcinamy nadmiar papieru.

  2. Orzechy nerkowca mielimy w malakserze aż powstanie gładkie masło orzechowe, około 5-7 minut, pod koniec dodaj łyżkę wybranego słodzidła i jeszcze przez krótką chwilę miksuj. Dodaj ekspandowaną jaglankę (100g) i wymieszaj. Rozłóż masę na dnie tortownicy delikatnie przyciskając, wyrównaj lekko zmoczoną łyżką. Włóż do lodówki do czasu przygotowania masy borówkowej, minimum 30 minut.

  3. 300 g borówek zagotuj z 3 łyżkami wybranego słodzidła. Dodaj szklankę wody i gotuj do czasu aż borówki całkowicie się rozpadną. Jeśli nadal jednak pozostały większe kawałki owoców, zmiksuj masę lub przetrzyj przez sitko. Do gorącej jeszcze masy dodaj żelatynę i rozpuść ją. Nie gotuj ponownie!!!

  4. Gdy tak powstała galaretka przestygnie i zacznie tężeć – zajmie to kilkanaście minut, ubij mascarpone i śmietankę przez 2-3 minuty i dodaj galaretkę borówkową. Wymieszaj delikatnie łopatką.

  5. Masa borówkowa gotowa?

    Spód schłodzony?

    Borówki i maliny przygotowane?

    Jeśli tak to składamy!

  6. Na schłodzony spód wylej połowę masy borówkowej, połóż na to 50g ekspandowanej jaglanki i 100 g borówek. Wylej na to resztę masy, wyrównaj.

    Górę tortu udekoruj ekspandowaną jaglanką (50 g) obsypując ją obficie wzdłuż brzegów. Ułóż maliny i borówki (jak na zdjęciu lub jak chcesz)! Schłodź torcik przez przynajmniej 2-3 godziny przed podaniem i ciesz się jego smakiem w rodzinnym gronie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń