Do góry

Przekąski Przepis na:

lekki hummus wege

lekki hummus wege

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2543

Dodano:

Odsłon: 3042

Szybki i ekstremalnie prosty przepis na hummus z ciecierzycy i serka wiejskiego.

Składniki

  • ciecierzyca z dwóch puszek /każda ok. 300-400 ml/
  • serek wiejski
  • 2 łyżki tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • chlust oliwy /zwykle używam oleju rzepakowego/
  • łyżeczka kminku mielonego
  • 3-4 łyżeczki soku z cytryny lub limony
  • sól i pieprz
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cieciorkę odsączam. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystkie składniki umieszczam w malakserze. Miksuję do uzyskania gładkiej masy. Przekładam do miski. Schładzam. Posypuję wędzoną papryką, sezamem, czarnuszką. Dekoruję oliwą i nitkami chili.
    Proste, lekkie i szybkie. I przepyszne. Podaję z tym, co akurat jest pod ręką. Z wrapsami, bagietką, pitą, chrupkim pieczywem. Z ogórkiem, marchewką, papryką, rzodkiewką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń