Do góry

Desery Przepis na:

Lekki sernik z mascarpone i truskawkami

Lekki sernik z mascarpone i truskawkami

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 244 Ocena: 2081

Dodano: 14.06.2018

Odsłon: 2806

Przepis znalazłam gdzieś w sieci i trochę przerobiłam. Przede wszystkim zrobiłam go na cienkim biszkopcie, a w oryginale użyte zostały gotowe, małe biszkopty. Ja zdecydowanie wolę kiedy na dnie jest domowy biszkopt. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żebyście wykonali ten sernik bez pieczenia. Zapewniam, będzie równie pyszny ;)

Składniki

  • biszkopt z 3 jaj lub gotowe małe biszkopty
  • 500 ml śmietanki kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 20 g żelatyny
  • około 500 g truskawek
  • Dodatkowo:
  • 200 ml śmietany kremówki 36% (dobrze schłodzonej)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • kilka truskawek do dekoracji
  • Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • Cukier wanilinowy
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Średnica tortownicy to 26 cm.

    Jeśli nie używamy gotowych biszkoptów to rozpoczynamy od upieczenia klasycznego biszkoptu z 3 jaj . Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy cukier i cukier waniliowy dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka dokładnie mieszamy. Na sam koniec przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Pieczemy w 160°C około 20 minut do tzw. suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. Ciasto pozostawiamy w formie. Jeśli używamy gotowych biszkopcików to układamy je ściśle na wyłożonym papierem do pieczenie dnie tortownicy.

  2. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy. Pączujemy nią biszkopt/biszkopciki. Używamy tylko kilka łyżek (u mnie 5 łyżek), resztę po stężeniu możemy zjeść ;)

  3. Truskawki dokładnie myjemy, pozbywamy się szypułek, dzielimy na ćwiartki i pozostawiamy na durszlaku aby dobrze obciekły.

  4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody i pozostawiamy do przestudzenia.

  5. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Pod sam koniec dodając cukier wanilinowy i cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone, delikatnie i krótko mieszamy. Następnie, cały czas ubijając na niskich obrotach, wlewamy wystudzoną żelatynę. Na końcu dodajemy truskawki i tylko chwilę mieszamy szpatułką, żeby masa się nie zwarzyła. Masę wykładamy na biszkopt, wyrównujemy i ostawiamy w zimne miejsce (np. do lodówki) aż dobrze stężeje.

  6. Gotowy sernik wyciągamy z formy. Ubijamy resztę śmietany z cukrem pudrem na sztywno i pokrywamy nią górę ciasta. Na koniec ozdabiamy owocami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 15 czerwca Chyba tylko ja lubię serniczki, a reszta tylko tak pisze ;)
Takie pyszności i zero wpisów, ale więcej dla mnie zostanie :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń