Do góry

Napoje Przepis na:

Lemoniada rabarbarowa

Lemoniada rabarbarowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 85 Ocena: 712

Dodano:

Odsłon: 781

Bardzo lubię lemoniadę rabarbarową, bo ma swój charakterystyczny posmak i nie zakwasza mnie tak jak czysta cytrynowa.Gdy używam syropu nie dosładzam już dodatkowo napoju.

Składniki

  • LEMONIADA RABARBAROWA
  • 800ml wody
  • 2 cytryny
  • 100ml syropu rabarbarowego
  • kilka listków mięty
  • SYROP RABARBAROWY
  • 450g rabarbaru
  • 500g cukru
  • 750ml wody
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. LEMONIADA RABARBAROWA

    Do wody wycisnąć sok z cytryn.
    Dodać syrop rabarbarowy i wymieszać.
    Do dzbanka wrzucić kilka listków mięty i kostek lodu.
    Dodatkowo można dodać kilka plasterków cytryn.

  2. SYROP RABARBAROWY

    Rabarbar wymyć i pokroić na kawałki.
    Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar.
    Wszystko doprowadzić do wrzenia na małym ogniu i gotować przez 20-25 minut.
    Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut do ochłodzenia.
    Odcedzić przez szmatkę syrop od rabarbaru.
    Syrop przelać do butelki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń