Do góry

Dania główne Przepis na:

Leniwe dla leniwych

Leniwe dla leniwych

Autor:

Przepisów i artykułów: 455 Ocena: 2906

Dodano:

Odsłon: 1321

Wersja leniwych dla początkujących kucharzy lub osób bardzo zapracowanych:) Wystarczy kilka składników i minimum pracy by przygotować pyszne "kluchy" na słodko:)

Składniki

  • twaróg /tłusty lub półtłusty/ 25 dag
  • jajko 1 szt
  • mąka pszenna 1 szklanka
  • sól 1 szczypta
  • masło ok. 2 łyżki
  • cukier do smaku
  • mąka do podsypania
1-2 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Twaróg przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. /oczywiście możemy przecisnąć przez praskę do ziemniaków czy zmielić ale to w końcu wersja dla leniwych:)/. Dodajemy mąkę pszenną i jajko.

  2. Wszystko razem mieszamy widelcem a następnie wyrabiamy ręką do czasu aż składniki się połączą. Podsypując niewielką ilością mąki formujemy wałek. Kroimy ostrym nożem lekko z ukosa w plastry o grubości ok. 2 cm.

  3. W garnku zagotowujemy wodę z szczyptą soli. Do wrzątku wkładamy po 3-4 leniwe, zagotowujemy, zmniejszamy ogień by woda tylko lekko "pyrkała". Leniwe gotujemy ok. 3 min od momentu wypłynięcia na wierzch i wyjmujemy łyżką cedzakową.
    Zaraz po wyjęciu z garnka na kluskach kładziemy wiórki masła i posypujemy cukrem.
    Leniwe możemy ugotować wcześniej a tuż przed podaniem odsmażyć je na patelni na maśle klarowanym.
    Jeśli mamy trochę więcej czasu wiórki masła możemy zastąpić podsmażoną na maśle bułką tartą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń