Do góry

Dania główne Przepis na:

leniwe pierogi

leniwe pierogi

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 46

Dodano:

Odsłon: 4337

polecam

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Zmielić ser,oddzielić białka od żółtek,dodać żółtka do sera,odrobinę posolić,wymieszać,dodać mąkę i jeszcze raz wymieszać.

  2. Ubić pianę z białek i dodać do masy serowej,delikatnie wymieszać.

  3. Położyć ciasto na posypaną mąkę stolnicę,uformować wałek grubości 2 cm,spłaszczyć,zrobić kratkę tępą stroną noża,pokrajać na ukos i wrzucić na gotującą się osoloną wodę.

  4. Gdy wypłyną na wierzch,wyjąć łyżką cedzakową na talerz,polać masłem ze zrumienioną tartą bułką.

  5. Z tego samego ciasta można po prostu łyżeczką kłaść na wrzątek zgrabne kluseczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alicho05 27 stycznia 2011 Robię często takie kluseczki kładzione na wodę do sosów, gulaszu itp. Można też odsmażyć na masełku. Pycha.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń