Dania główne Przepis na:
LESNE LAZAGNE

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 3224
Dodano: 13.04.2008
Odsłon: 4354
Składniki
- PLATY LAZAGNE, 25 DAG
- MROZONY SZPINAK, 30 DAG
- grzyby, 35 DAG
- majeranek, 5-6 GALAZEK
- mleko, 800 ML
- zoltka, 3
- STARTY SER ZOLTY, 15 DAG
- maka, 5 DAG
- maslo, 8 DAG
- czosnek, 3 ZABKI
- sol
- pieprz
- oliwa
- GALKA MUSZKATOLOWA
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Grzyby oczyscic, pokroic w plastry. 2 zabki czosnku obrac, posiekac, podsmazyc 5 minut na oliwie wraz z grzybami. Doprawic sola i pieprzem , posypac majerankiem . W rondlu stopic polowe masla, wsypac make, podsmazyc chwile. Wlac mleko i gotowac, mieszajac caly czas, az beszamel zgestnieje. Przyprawic sola , pieprzem i galka muszkatolowa. Przestudzic, dodac starty ser oraz zoltka, wymieszac. Platy lazanii obgotowac kolejno w osolonym wrzatku z dwiema lyzkami oliwy. Odcedzic, przelac zimna woda, osaczyc. Szpinak rozmrozic, odlozyc kilka listkow. Pozostale liscie posolic, dodac odrobine masla oraz posiekany zabek czosnku. Forme posmarowac reszta masla. Ukladac kolejno warstwami: platy lazanii, beszamel , szpinak i grzyby. Zakonczyc warstwa beszamelu. Piec 25-30 minut w temperaturze 190 C . Udekorowac listkami szpinaku i plastrami grzybow.
Komentarze do przepisu (1)

novajulia 22 maja 2008Zgłoś do usunięcia
mniam, uwielbiam szpinak, to musi być super0 Kto głosował? | Odpowiedz