Do góry

Desery Przepis na:

Letni torcik na zimno z owocami

Letni torcik na zimno z owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 509 Ocena: 6775

Dodano:

Odsłon: 1233

Torcik na spodzie ciasteczkowym z warstwowymi kremami. Torcik udekorowany rozetkami, owocami i pralinkami.

Składniki

  • SPÓD: -80 g. biszkopcików
  • -100 g. czekolady z orzechami -50 g. masła
  • KREM JAGODOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -125 g. serka mascarpone
  • -125 ml.frużeliny jagodowej -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • KREM PORZECZKOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -1 śmietan-fix -125 g. serka mascarpone
  • -125 ml.frużeliny porzeczkowej czerwonej (przetartej)
  • -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • BITA ŚMIETANA: -700 ml. śmietanki 30 %
  • -1 śmietan-fix -15 g. żelatyny -1/3 szklanki wody
  • ROZETKI: -250 ml. śmietanki 30 %
  • -1 krem malinowy do tortów w proszku
  • OWOCE: -kilka kiści porzeczki czerwonej -1/2 owocu granatu
  • DEKORACJA: -kilka pralinek FERRERO ROCHER -listki mięty
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. spód-Biszkopciki rozkruszyć na żwirek. Masło rozpuścić z czekoladą i wymieszać z biszkopcikami. Zaraz wsypać do tortownicy 23 cm.wyłożonej podkładką do tortów i zabezpieczonej wyżej boki..Masę dokładnie uklepać palcami lub szklanką.Trochę schłodzić.

  2. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Śmietankę ubić z fixem. Nie przerywać miksowania dodawać porcjami ser i frużelinę. Na koniec dodawać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać do tortownicy, zrobić wzorek ząbkowaną packą i trochę schłodzić.

  3. krem porzeczkowy-Postąpić jak z 1 kremem.

  4. bita śmietana-Tutaj zrobić też jak 1 krem, ale bez serka i frużeliny. Tortownicę schłodzić na kilka godzin.

  5. Po schłodzeniu zdjąć rant z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć tort na paterę.

  6. rozetki-Śmietankę zmiksować z kremem w proszku. (Dobrze przedtem ten krem przesiać, bo zawiera okruszki suszonych malin. Przy robieniu rozetek zatykały by tylkę.) Krem przełożyć do woreczka cukierniczego z tylką M 1. Zrobić wokół rozetki.

  7. Torcik udekorować i przetrzymywać w lodówce.

  8. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń