Do góry

Dania główne Przepis na:

Libańska sałatka tabbouleh (tabule)

Przepis dnia 2012-01-23
Libańska sałatka tabbouleh (tabule)

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 117

Dodano:

Odsłon: 64698

Jednym słowem: UWIELBIAM Przepis pochodzi z programu Pascala Brodnickiego.

Składniki

  • 370 g kaszki kuskus
  • 0,5 kg pomidorów
  • 1,5 długiego ogórka
  • 1 cebula
  • 1 cytryna
  • 2 duże pęczki natki pietruszki
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 10 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • sól i pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Wsypać kuskus do dużej miski. Ogórka obrać i zetrzeć na tarce, dodać do kaszki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę wrzucić do miski. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, natkę i szczypiorek drobno posiekać, wraz z cebulą dodać do reszty składników.

  2. Do kaszy wycisnąć sok z cytryny, wlać oliwę oraz wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Zakryć miskę folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki, żeby kasza spęczniała.

  3. Co jakiś czas można sałatkę przemieszać. Przed podaniem posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem - wymieszać.

  4. SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 04 grudnia 2013 Ta potrawa za mną chodzi ostatnio , widok mnie motywuje tym bardziej.

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 04 grudnia 2013 Potrawa pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje !!
A denerwują mnie tacy mądrale co żadnego swojego przepisu nie wystawią, bo nie mają, a innych pouczają, bo pewnie tylko gary zmywają :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

brio27 21 listopada 2012 Pracuje w Libanskiej restaurcji w norwegii to nie jest prawdziwe tabule(tabuli) nie dodaje sie wody i szczypioru ogorkow nie sciera sie na tarce tylko kroi w kostke dodaje sie paryke czerwona i zielona dodaje sie miete najlepij swieza a gdy neimamy swierzej moze byc suszona .

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Patrycjusz 20 sierpnia 2012 Surową. Przez czas spędzony w lodówce kasza "wyciąga" wodę z ogórka przez to pęcznieje.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

zonia48 20 sierpnia 2012 Czy tę kaszę daje się surową, czy trzeba ją najpierw ugotować?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń