Do góry

Napoje Przepis na:

Likier kokosowy a'la Malibu

Likier kokosowy a'la Malibu

Autor:

Przepisów i artykułów: 632 Ocena: 9271

Dodano:

Odsłon: 6316

Kremowa i delikatna biała rozkosz :-) od dzisiaj mój ulubiony likier (pobił nawet krówkowy :-) )

Składniki

  • spirytus 250 ml
  • woda 250 ml
  • wiórki kokosowe 20 dag
  • mleko skondensowane słodzone 1 puszka
  • mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
  • mleczko kokosowe 1 puszka
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. spirytus wymieszać z wodą. Do słoika litrowego wsypać wiórki i zalać je mieszanką spirytusu i wody, zakręcić i odstawic na ok. 5 dni (2 razy dziennie wstrząsać). Po 5 dniach mieszankę przecedzić przez gazę, mocną odcisnąć*. Do powstałego płynu dodać mleko skondensowane słodzone, dobrze wymieszać do połączenia się składników. Następnie dodać mleko niesłodzone, wymieszać, dodać mleczko kokosowe, wymieszac i jeszcze raz przecedzić przez gazę aby pozbyć się ewentualnych grudek z mleczka kokosowego. Likier przelać do butelek (wyszło ok. 1, 5l). Można degustować odrazu ale lepsze jest na drugi dzień (ja oczywiście nie wytrzymałam i próbowałam natychmiast po zrobieniu :-))

    * odciśnięte wiórki można wykorzystać do deserów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń