Do góry

Napoje Przepis na:

LIKIER WIŚNIOWY

LIKIER WIŚNIOWY

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6898

Dodano:

Odsłon: 10545

Likiery to mocne, słodkie i bardzo aromatyczne alkohole, sporządzane ze świeżych lub suszonych owoców, a także z ziół i kwiatów. Mój likier jest z wiśni i muszę przyznać, że smak i zapach tuż po przyrządzeniu był znakomity, a po dwóch miesiącach będzie jeszcze lepszy i mocniejszy.

Składniki

  • 160 sztuk wiśni /ok.85 dkg./
  • 60 liści wiśni
  • 1 kg. cukru
  • 1,5 l. wody
  • 0,5 l. spirytusu
> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Umyte wiśnie i liście zalać wodą i gotować na małym ogniu 40 minut. odstawić na 24 godziny. Na drugi dzień odcedzić przez sito i wsypać cukier. Zagotować co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Do zimnego syropu pomału wlewać spirytus. Zamieszać i rozlać do butelek.

  2. Likier należy wstawić w ciemne miejsce wpokojowej temperaturze na co najmnie dwa miesiące. Im dłużej postoi, tym będzie mocniejszy i bardziej aromatyczny. Idealnie nadaje się na babski wieczór. Życzę SMACZNEGO! degustowania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 08 września 2011 na wiśnie już za późno , ale co tam - zrobię z malin :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 27 lipca 2011 Dzięki kobietki, macie racje tym bardziej, że jest super smaczny i niesamowicie rozgrzewający.
Cytrynko zaintrygowałaś mnie tą pigwówką. Czy mogłabyś podać mi przepis. Chętnie spróbuje.
Pozdrawiam cieplutko.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

cytrynkaaa 27 lipca 2011 Super nie ma to jak domowa nalewka czy likierek w jesienno zimowy wieczór ... sama robię pigwówkę lub wiśniówkę 5+

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń